Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

8 tips för trumresor - de tre shamanska världarna

8 tips för trumresor - de tre shamanska världarna

Att resa shamanskt har man gjort sedan urminnes tider och på olika vis. Alla shamanska traditioner har sina egna sätt - en del reser med hjälp av plantmedicin och andra via trumman. Inom den keltiska shamanismen reser vi genom att trumma eller genom att lyssna på trumspår. Båda fungerar lika bra och gör det möjligt för shamanen att skifta verklighet och därmed kunna söka hjälp eller svar på det personen behöver. En del förklarar skillnaden på det medium och shamaner gör med att medium kallar hit andevärlden, och shamaner reser till andevärlden. Väldigt förenklat, men kanske ger det en liten bild av hur det kan se ut. 

Shamansk teknik

En shaman tror på att allt levande har en själ. Vi lever i samklang med naturen och alla människor och varelser. En del kallar detta för att vi alla är en droppe av samma hav (ocean of spirit) eller väven. Shamanen jobbar med vägledning och läkning. Som människa drabbas vi många gånger av händelser som gör att vi tappar kraft, och ibland även förlorar en del av vår själ eller knyter band som gör att vi läcker energi. För att må bra måste vi stå i vår fulla kraft, och detta hjälper shamanen till med. Det är här trumresan kommer in i bilden. Genom att trumresa kan man åka fram och tillbaka i tiden, eller till vilken plats som helst i universum och hämta hem själsförlusten eller åka tillbaka dit allt startade. Det kan handla om att lösa upp knutar i tidigare liv, i detta liv, läka arv som sitter i släkten eller att plocka bort tung energi som sitter fast i kroppen. 

Vem kan då kalla sig för shaman? Det råder delade meningar om detta, men många anser att för att bli shaman blir du antingen invigd av andevärlden, eller utnämnd till det av ditt sammanhang, din tribe eller community. 

Du kan också trumresa

Genom att lyssna på trummor kan man alltså skifta verklighet. Du behöver dock inte vara shaman för att kunna resa med trumman. Det kan krävas lite övning, men man kan lära sig att trumresa utan att vara shaman. Det är ett väldigt effektivt sätt att få kontakt med andevärlden och att få vägledning eller healing. I en del städer finns det shamaner som ordnar trumresor i grupp. Det är ett roligt sätt att lära sig att få resa till riktiga trumljud och att sedan få dela sina resor med andra. 

Det som händer i en trumresa är att man försätter hjärnan i thetavågor, det vill säga stadiet precis innan man somnar, och detta gör att man kan skifta verklighet och “lämna kroppen”. 

En trumresa behöver inte vara så lång, mellan 5 och 20 minuter brukar räcka då tiden i resan upplevs mycket längre än man tror. Det är som att drömma ungefär och väldigt likt att resa astralt.

De tre shamanska världarna

Det finns mycket spännande och roligt att undersöka i en trumresa. För att resa behöver man dels bestämma sig för en startplats samt känna till de tre shamanska världarna. Dessa världar är ett sätt att närma sig tanken på andra dimensioner. I andra sammanhang kanske man talar om ”andra sidan”, eller räknar dimensioner uppåt i siffror medan man shamanskt pratar om de tre världarna: Undervärlden, Mellanvärlden och Övervärlden.

Startplatsen är precis som det låter - platsen där ditt äventyr börjar. Det kan vara en plats i naturen som du antingen varit mycket på, eller en påhittad plats. Det underlättar att bestämma sig för sin startplats innan man börjar lyssna på trumman så att man slipper ägna tid åt att bestämma plats under själva trumresan. Startplatsen ska vara en plats som du kan se tydligt för ditt inre när du blundar. Det händer att man ibland byter startplats, men det är enklast att ha en och samma startplats och bekanta sig med den.

Undervärlden

Enligt den keltiska shamanismen är Undervärlden ditt undermedvetna. För att komma hit reser du nedåt från din startplats. Du kan lägga dig på marken och sjunka ner i jorden, du kan gå in i ett träd och åka tunnel ner, eller kanske gå i en trappa neråt tills du märker att det skiftar. En del dyker ner i vatten för att komma ner hit. Alla människors Undervärld ser olika ut och det kan räcka att ha som intention att “jag vill till Undervärlden”. 

Allt du ser i en resa är av betydelse och kan vara ett budskap. Det gäller att försöka släppa logiken och vårt så kallade sinne. Notera noga det du ser som eventuella växter eller djur. Du kan prata med djuren, ofta telepatiskt och fråga om de är kraftdjur eller symboler du ska ta till dig. 

I Undervärlden hittar vi alltså våra kraftdjur. Vi har alla ett huvudkraftdjur som fungerar som en guide. De är våra följeslagare och kan vägleda och visa oss runt. Vårt huvudkraftdjur finns för det mesta med oss hela livet. Personligen har jag nästan alltid med mig mitt när jag reser med trumman. Det ger mig trygghet.

För att ta reda på ditt huvudkraftdjur kan du resa med intentionen “Jag ska resa till Undervärlden och träffa mitt huvudkraftdjur”. När du träffar på ett djur, fråga då ifall det är ditt huvudkraftdjur, säger det nej eller visar att du ska vidare gör du det. När du träffar just ditt huvudkraftdjur kommer du att veta eller känna att det är rätt. Fråga ditt kraftdjur vad den kommer med, om den har något budskap eller vill visa dig något. En del kraftdjur är inte så pratsamma utan vill gärna vägleda genom att visa. Ha tålamod, du påbörjar en relation nu och det kan ta tid att lära känna varandra. Du behöver inte vara rädd om du träffar på djur som du tycker är obehagliga. De skadar inte dig, utan de kan vara en symbol från andevärlden och vara ett budskap i sig. 

Det är mycket du kan göra själv. När du vill jobba med sådant som ligger i ditt undermedveta och pyr, kanske även jobba med skuggarbete, kan du alltså resa ner i Undervärlden. Frågor som “Vad har jag lagt i skuggan?” eller “Jag vill se det jag flyr från” kan vara bra intentioner för att resa neråt. 

I Undervärlden hittar vi också ingångar till våra tidigare liv, arv som ligger i släkten samt våra förfäder. Även det som kallas “andra sidan” ligger här, men man kan också träffa på avlidna i Övervärlden. Så som med allt är detta lite flytande. Att undersöka tidigare liv eller att läka släktarv är ganska komplicerat och här behöver man som oerfaren resenär ta hjälp av shamanen. Men det kan vara roligt att veta var shamanen åker för att hitta svar på dessa saker. 

Mellanvärlden

Den shamanska Mellanvärlden är en sorts spegelvärld av den vi lever i som människor. Allt vi har i vår fysiska verklighet finns här. Det rekommenderas inte att resa hit om man inte är en faktiskt shaman. Mellanvärlden kan vara knepig och enligt keltiska shamanska traditionen reser vi inte hit ensamma, utan vi har alltid två guider med oss. Det krävs alltså att man har god kontakt med sina guider och ALLTID lyder deras minsta vink när man är i Mellanvärlden. Här finns olika entiteter utöver människor som kan hoppa på en, och det krävs mycket erfarenhet för att röra sig här. Det händer att shamaner bedriver shamankrig i Mellanvärlden, så även som shaman är man försiktig i arbetet där. 

“Var inte nyfiken, var effektiv och fokusera på din uppgift” fick jag alltid höra av min shamanska lärare när vi arbetade i Mellanvärlden. Vad är det då som man kan göra här? Jo, i Mellanvärlden reser man som shaman för att läka sådant som hänt i detta liv. Vi kan resa tillbaka till barndomen, eller egentligen när som helst i personers liv för att hämta hem eventuella själsförluster och läka trauman. I Mellanvärlden kan vi besöka platser på jorden eller i universum. Det är spännande, men kräver noggrannhet, kunskap samt beskydd. I Mellanvärlden kan vi exempelvis göra husrensningar på distans eftersom att vi kan ta oss till samma platser som finns i vår verklighet. 

Övervärlden

I likhet med Undervärlden, är Övervärlden en plats du kan undersöka själv, utan större resvana. Här hittar du änglar, mästare och högre dimensioner. Övervärlden är en bra plats att söka vägledning i eller att få healing. Här kan du ställa frågor om syftet med ditt liv, eventuella uppdrag och gåvor. 

När du reser till Övervärlden ser du någon sorts uppgång på din startplats. Det kan vara ett berg som du går uppför, eller ett träd du klättrar upp på. Ibland kan man helt enkelt bara flyga uppåt i skyn och när du märker en övergång har du hamnat i Övervärlden. Skiftningen kan se ut som en kant att komma över, en bro, en dörr eller en dimma att gå igenom. 

Som vanligt är allt i din resa en symbol eller budskap. Färger, ting, personer eller varelser du stöter på. Du kan resa med intentionen att “få se en del av Övervärlden”, “träffa min Övervärldsguide” eller helt enkelt be om vägledning i en specifik fråga. Då tar du dig upp och ser vad som händer. Ingen fråga är för dum och det kan vara vägledning för vardagliga ting som relationer, jobbfrågor med mera. Det kluriga är snarare att vi ibland får svar i form av symboler och bilder och måste tyda dessa. Gå alltid med hur det resonerar med dig och vad det kan betyda för dig först och främst -  innan du sätter dig och googlar “vad betyder en orm på en trädgren?” till exempel. 

I Övervärlden kan du stöta på avlidna personer, men du kan även här resa ut i rymden eller besöka Akashaarkiven (ditt livsbibliotek). Du kan även resa med intentionen att få healing och kanske får du då besöka någon healingkälla och lägga dig och bada i den.

Hur en trumresa går till

Ska du prova att resa själv är det bra om du hittar en plats där du kan vara ostörd i 15 minuter ungefär. Det finns gratis trumspår på Youtube att prova med. Sök på shamanic drumming eller shamanic journeying. Annars håller shamaner runt om i landet i trumresor. Det kan kännas tryggt att få resa när en shaman håller space. 

Du kan sitta eller ligga ner, det viktigaste är att du är bekväm och inte störs av din kropp. Under resan ska du helst inte somna, är du trött är det bättre att sitta upp. Ha gärna en sjal eller sovmask för ögonen.

Innan du reser ska du ha bestämt din startplats samt intention eller fråga du söker svar på. Vill du, väver du in om det är till Undervärlden eller Övervärlden du ska till. Vet du inte gör det inget, det brukar visa sig eller kännas när du kommer till din startplats. Du kan också be en guide eller kraftdjur att möta dig redan på startplatsen. 

Starten på trumresan låter som sju korta slag, tre gånger. Upprepa här din intention med resan. När trumslagen sedan blir jämna och monotona är det dags att visualisera din startplats och resa iväg. Du vet när resan närmar sig sitt slut i och med att det igen kommer sju korta slag, tre gånger. Du kommer inte att missa detta då det blir ett avbrott i trummandet. Avsluta det du höll på med och tacka om det var någon du pratade med. När du sedan hör väldigt snabba trumslag skyndar du tillbaka till din startplats. När du sedan igen hör sju korta slag, tre gånger bör du vara där på startplatsen och på väg att väcka din kropp. När allt trummande är slut vaknar du. Rör försiktigt på dina fötter och händer för att komma tillbaka och öppna ögonen när du är redo. Det är väldigt viktigt att komma tillbaka när du blir hemkallad, speciellt om du reser ensam och inte har en shaman som kan kalla hem dig till din kropp. Du behöver inte vara rädd, men kom tillbaka. Du kan resa igen efter en stund om du vill.

8 tips när du ska trumresa

  1. Ha tålamod. Att resa och få budskap kan kräva träning. Det har hänt att en del går på många trumresor innan de lyckas komma iväg. 

  2. Lita på det som kommer fram. Att resa är som att drömma och det kan kännas som att man hittar på. Lita på det som kommer till dig, kanske förstår du inte allt på en gång. 

  3. Ställ frågor. Du kan prata med allt som du träffar på. Kanske pratar dem som vi, eller så bara vet du deras svar inom dig själv. 

  4. Använd alla dina sinnen. Alla upplevelser i resan är budskap i sig.

  5. Stå inte still om inget händer. Upprepa din intention eller fråga, och se dig omkring. Gå framåt och undersök platsen. Oftast lossnar det då och börjar flyta på. 

  6. Känner du obehag, eller kanske att du känner dig klar är det helt okej att resa tillbaka till sin startplats och antingen stanna där tills trumman är klar, eller att återvända till din kropp direkt och vakna. 

  7. Ha en anteckningsbok till hands för att anteckna allt när du vaknar upp. Det kan hända att du förstår budskap flera månader efter. 

  8. Släpp alla prestationskrav. Du reser för din skull. Du behöver inte prestera för någon annan eller ens berätta om det du varit med om, om du inte vill. Kommer du inte iväg kan du njuta av trummans helande ljud. Det är ju en soundhealing också.

Artikeln är skriven av Andrea Limmerstedt som är shamanic practitioner, vägledare och reiki master. Vill du skriva en artikel på vår plattform? Maila oss!

Shamansk healing - trumresor

''Jag arbetar som shamanic practitioner (enligt traditionen Warrior in the Heart från England), vägledare och reiki master. De behandlingar och kurser som jag erbjuder hittar du här.'' - Andrea Limmerstedt

Tips! Vill du veta mer om de shamanska världarna, hur en shaman arbetar och om Spirit Hacking? Lyssna på detta avsnitt av Holy Crap Podcast med Hollywoods favorit Shaman - Shaman Durek! 

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras