Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Vad är astrologi och hur funkar det?

Vad är astrologi och hur funkar det?

Astrologi kan ses som kunskapen om hur planeternas rörelser på himlen påverkar vårt liv på jorden. Det är faktiskt en av världens äldsta läror som går att spåra tillbaka över 6000 år i tiden. Många kanske kopplar astrologi till veckohoroskopet i tidningen, men det är så mycket mer än det. Planeterna har sin egen individuella påverkan på oss, och vi kan lära oss jättemycket om oss själva genom att lära känna vår egen astrokarta. Det låter kanske flummigt, hur kan egentligen objekt som befinner sig så långt borta ha någon som helst påverkan på oss? Det går vi igenom här.

Vetenskapen bakom astrologi

Faktum är att astrologi är mycket mera vetenskapligt än man kan tro och förr fick man inte kalla sig vetenskapsman om man inte också var utbildad astrolog! För att beskriva hur himlakropparna kan ha en påverkan på oss kan vi jämföra det med gravitation. Planeter och himlakroppar befinner sig hela tiden i relation till varandra och utövar en slags kosmisk dans. Kraften som håller planeterna i sina banor runt varandra är gravitationen och precis på det här sättet fungerar det med exempelvis jorden och månen. Månen rör sig runt jorden och påverkar den hela tiden med sin gravitation. Den får haven att stiga och sjunka och eftersom vi människor består till sjuttio procent av vatten, påverkar den även våra kroppar. 

Likadant är det med de andra planeterna i vårt solsystem. Jorden påverkas inte bara av kraften från månen utan också från kraften från Venus, Merkurius, Mars, Uranus, Neptunus, Saturnus, Jupiter och hela vägen ut till Pluto. Vårt solsystem är som ett eget litet ekosystem, där varje objekt är beroende av och påverkar varandra. 


Hur påverkas vi av planeterna?

Vi människor påverkas alltså av dessa krafter, men hur kommer det sig att till exempel Mars påverkar oss på ett sätt och Venus på ett annat? Det har att göra med hur varje planet är uppbyggd, dess struktur och vilka förutsättningar som finns där. Man kan kalla detta planetens arketyp. Mars är en väldigt varm planet som genom århundradena haft många vulkanutbrott och dessutom har den den näst snabbaste omloppsbanan runt solen efter Merkurius. Därför blir vi inte bara påverkade av Mars gravitation, utan också av dess egenskaper - hetta och explosivitet. Vart du har Mars i ditt horoskop visar dig hur du skrider till handling, och hur du blir arg bland annat.

På samma sätt är det med alla de andra planeterna i solsystemet. Vi blir mest påverkade av de planeter som befinner sig närmast Jorden, som Merkurius, Mars och Venus, och lite mindre av de som befinner sig längre bort som Uranus och Neptunus, eftersom gravitationskraften minskar. Merkurius, Mars och Venus brukar kallas personliga planeter inom astrologin, eftersom de står så nära att de påverkar oss på ett personligt plan, medan de yttre planeterna hänvisas till som generationsplaneter, eftersom deras effekt blir mer på en kollektiv skala. 

Det intressanta med att alla planeter har sin egen arketyp, är att astrologin kommer se annorlunda ut om vi rör oss bort och ut till ett annat solsystem, där antalet himlakroppar och deras uppbyggnad varierar från strukturen hos vårt solsystem.


Astrologi är mycket mer än bara horoskop

Med andra ord är astrologi en mycket noggrann och kartlagd (pseudo)vetenskap, som innefattar mycket mer än de översiktliga veckohoroskopen man kan läsa i tidningarna. Det är ett verktyg för oss att lära känna oss själva, och fungerar på grund av att varje planet har en arketyp som påverkar oss på jorden på olika sätt.

Tips! Är du nyfiken på att lära dig mer om astrologi borde du spana in vår grundkurs i astrologi.

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras