Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Så påverkar trauma din lymfhälsa

Så påverkar trauma din lymfhälsa

Lymfhälsa har blivit ett hett ämne den senaste tiden, vilket är helt förståeligt med tanke på lymfsystemets inverkan på vår kropp och vårt mående. Lymfsystemet hjälper kroppen att detoxa och rena sig själv, vilket hjälper oss att hålla oss friska. I denna artikel får du lära dig mer om hur trauma och stress påverkar din lymfhälsa, och du får tips på hur du kan göra för att ge ditt lymfsystem rätt förutsättningar för att fungera så bra som möjligt. 

Kan det finnas en känslomässig orsak bakom lymfatiska utmaningar? 
Ja absolut. Att undvika känslor kostar på när det gäller det övergripande välbefinnandet i kropp och själ! Vi behöver lösa upp undertryckta emotionella energier och ackumulerad energi som plockats upp genom livet (liven) och som skapat vår personlighet med rädslor, anpassningar och känslor av separation som i sin tur skapat anpassningar, stress och kontraktioner mentalt, emotionellt och fysiskt. Allt detta har skapat obalanser och sjukdom. Allt är energi. Flöde och stillhet i sanning. Om lymfan inte flödar, indikerar det att känslor inte flödar eller har undertryckts. 

Att undvika känslor är att undvika en hel del av dig själv. Det är som att stänga av en hel sensorisk upplevelse vi är designade för att ha som människor. Att förkasta hur vi känner är att förkasta sig själv. Detta är att överge en vacker del av jaget, vår essens och källa som bor bakom blockeringar och ackumulerad energi, för egentligen vill vi alla leva i överflöd, i njutning och känna harmoni och frihet på alla plan.

När jag började ge mig tid att landa upptäckte jag att kroppen försökte kommunicera med mig och att den faktiskt försökte hjälpa mig. Den visade mig att det var dags att öppna upp mitt hjärta och älska mig själv utan villkor att gå inåt. Det är ofta denna insikt vi får på tysta retreater. Jag behövde släppa igenom alla mina känslor för att lösa upp många av mina symptom. Det har förbättrat mitt immunförsvar och lymfsystemet cirkulerar nu bättre med mindre vätska i kroppen, mindre värk och ökad hormonell balans. Jag upplevde magin i att vända min läkning inombords för att lösa upp mina symptom samtidigt som jag utökade en djupt rotad kärlek och tillit till mig själv.

Bakom mig hade jag en uppväxt med unga traumatiserade föräldrar som hade
gjort mig konfliktfylld och där mina symptom på trögt lymfsystem bara blev
toppen på isberget, dvs budbäraren att något inte stod rätt till. Efter många år av stress och ångestproblematik som bland annat skapade problem med levern, matsmältning och tarmar samt lymfatiska förändringar blev jag tvungen att förändra mitt liv. Jag visste inte under min uppväxt hur jag skulle hantera känslor, så jag undertryckte och undvek dem, vilket ledde till att jag blev spänd, ångestfylld och disassocierad. Detta ledde till en funktionell obalans som dessvärre inte visade sig på några provtagningar på vårdcentralen. Jag hade redan som 20-åring börjat märka av hormonella problem, spänning i axlar och nacke med återkommande värk, dålig blodcirkulation, svårt att svettas och att min kropp på olika ställen sakta men säkert började samla på sig överskottsvätska.

Jag sökte hjälp inom sjukvården för återkommande värk, influensaliknande symptom och plötsliga vätskeansamlingar i kroppen. Jag kunde på kort tid gå upp 2–4 kg efter bland annat kraftig ansträngning, sushi mat, vissa mediciner eller flygresor. Det enda sjukvården efter provtagningar kunde erbjuda mig var vätskedrivande mediciner vilket egentligen bara förvärrade problemen

Vårt största system, lymfsystemet, är som det bortglömda barnet när det gäller
förståelsen av vår hälsa Det lymfatiska systemet är vittförgrenat i kroppen och har flera viktiga funktioner men är ändå ett ganska outforskat område trots att de kan ge många och jobbiga symptom. Många vittnar om oförklarlig viktuppgång eller svullnader. Lymfsystemet är en stor del av kroppens immunförsvar och kroppens stora reningssystem som bekämpar och rensar ut gamla, skadade eller främmande celler, till exempel bakterier, virus, proteiner, tumörceller och andra toxiner från kroppen. Utan lymfflöde skulle en frisk person dö inom 24 timmar. Och när en person drabbas av betydande blödning, ökar deras lymfkärlsflöde, vilket bevisar lymfsystemets dynamiska roll för att upprätthålla blodvolymen.

Lymfvätskan innehåller rikligt med näringsämnen, inklusive proteiner och fetter och
när den strömmar genom tarmarna absorberar den fettmolekyler som fungerar som
en viktig del av försörjningskedjan av fetthaltiga näringsämnen för kroppen.
Lymfsystemet hjälper också till att rensa bort fett från kroppen, men har man ett trögt eller skadat lymfsystem med för få lymfkärl och lymfknutor klarar inte lymfsystemet riktigt av att transportera runt vätskan och den blir i stället stående för länge i vävnaderna och omvandlas så småningom för att lagras upp som fett och bindväv. Slaggprodukterna visar sig då i celluliter, och kroppen blir svullen för att i värsta fall omvandlas till ett så kallat ödem där vätskan har blivit fibrotisk vävnad.

Alla vätskor i kroppen, inklusive lymfan, är kopplade till våra känslor. Känslor är
tänkta att kännas så att de kan flöda. Tankar är hjärnans språk och känslor är
kroppens språk och hur du tänker och hur du känner skapar ett tillstånd av att vara.

Vi kan föreställa oss lymfan som en flod. Den är intelligent designad för att flöda och ge näring åt kroppen. Där det är obalans, det vill säga blockeringar är det också fastlåsta energier. Där har det skett en chock för kroppen som skapat en sårbildning i form av stagnation.

Vi har alla en helande kraft inom oss! Personligen har jag upplevt fantastiska resultat efter att jag började lära mig förstå mina känslor, lyssna till känslorna i kroppen och sätta ord på känslorna och reglera dem. Detta är egentligen grunden för att vi ska må bra i oss själva och kunna ha bra relationer med andra.

Leverns arbete
När vi har symptom från lymfsystemet behöver vi också titta på levern och dess
enorma arbete den gör med att neutralisera störande inkräktare, skadliga ämnen
såsom syntetiska bekämpningsmedel, patogener, mögel, plaster, giftiga tungmetaller och andra bråkstakar som bryter ner kroppens celler. När dessa gifter flyter runt i blodet, lymfvätskan och spinalvätskan, orsakar de förödelse på sin väg, de utarmar näringsämnen, drar livskraft ut själva syret och skadar till och med cellerna i immunförsvaret. Dessutom kan en dysfunktionell lever försvåra för tarmen och omvänt. Att i dessa lägen börja se om sin kost är viktigt. Tänk på att de flesta gräs är lymfrenande och detta kanske förklarar varför djur äter gräs då de är sjuka.

Lymfsystemet är ett envägs system i kroppen som transporterar vätska och
slaggprodukter från kroppens alla delar tillbaka in till cirkulationen, men först måste
det transporteras via lymfstationer(lymfnoder). Lymfnoderna sitter framför allt i
armhålorna, kring halsen och ljumskarna och därför jobbar man mot dessa stationer.

Tips!
I yoga gör vi vridande poser, bakåtböjningar, framåtböjningar och
inversioner. Dessa positioner påverkar ämnesomsättningen när de masserar och
stimulerar det endokrina systemet och bukorganen och reglerar deras funktion,
förbättrar den lokala cirkulationen och rensar dem från stillastående gifter.  
En av kroppens mest avgörande reningsmekanismer, lymfsystemet, förlitar sig på
muskelrörelser för att pumpa lymfan genom hela kroppen och rensa bort gifter
som skräp från döda celler.

I ditt bäcken, runt alla organ i buken och längs hela din ryggrad finns mängder
av lymfkärl och lymfnoder. Enklaste sättet att stimulera dessa helt utan hjälpmedel är att just göra vridningar. Så sätt i gång och vrid din kropp fram och tillbaka oavsett om du sitter eller står. Detta är speciellt intressant för alla som har ett cirkulationssystem som kanske jobbar långsamt och lätt ger svullna fötter, ben och fingrar. Som gör att du kanske känner dig tung och har hormonella svängningar med mera.

Även för dig som fått symtom i lymfsystemet efter covid- 19. Detta hade jag själv en erfarenhet av genom att jag fick en svullen lymfkörtel i buken, illamående,
feber och yrsel samt påverkan i vagusnerven.

Trögt lymfsystem kan dessutom leda till fibroser, förtätningar i fettväven när
bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Det är fibroserna som gör ont vid
beröring och massage. De vanligaste områdena på kroppen som är så kallad
problemområden, och där du kan märka om ditt lymfsystem är trögt, är nacken,
runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken. Men också gamla skador
och ärr där det kan ha bildats fibroser.

Vi vet genom forskning att när vi inte får tillräckligt lymfatiskt flöde in och ut ur
noderna då kan inflammation uppstå. Grundorsaken till det kan vara obearbetade
känslor, ett trauma som skapar inre stress och som i sin tur påverkar din
andning. Detta kan i sin tur påverka din tarmhälsa med bakterieobalans
och en genomsläpplig tarmvägg, bland annat. Levern blir överarbetad och trött av all inre stress orsakad av allt adrenalin samt gifter du dessutom får i dig av exempelvis kemikalier, mediciner, alkohol eller processad mat. Ja det är inte konstigt att du börjar få olika symptom med en toxisk lymfa.

Det kan också vara annat som spökar i ditt fall, som att du inte får tillräckligt
intag av vanligt rent vatten? Eller att det finns ärrvävnad som stoppar upp
cirkulationen efter en operation eller brännskada? Ja det finns många
orsakssamband som kan ge ledtrådar. Är axlar, nacke, hals eller käke spända eller har du en hopsjunken hållning för att du pressar dig själv eller lever under stress?
Finns det hormonell obalans? Om vi inte går till roten med vad som är
grundorsaken och startar där, får du inte heller den effekt du önskar.

För många kan jordning hjälpa dem. Jordens yta är ”levande” med en obegränsad
källa av fria elektroner, även kända som antioxidanter. Att jorden läker är ett välkänt vetenskapligt faktum men något de flesta människor inte känner till. När vi har direkt kontakt absorberas den naturliga, subtila energin på marken - de fria
elektronerna. När du har regelbunden jordkontakt återställer och stabiliserar
elektronerna kroppens elektriska tillstånd. Kom ihåg att din kropp - från celler till organ - fungerar elektriskt. Ta hjärtat eller nervsystemet som exempel.
Energin från jorden verkar också reducera kronisk inflammation, ansett som den
primära orsaken till de flesta ”moderna” sjukdomar. Hälsofördelarna inkluderar bättre och djupare sömn, en känsla av att vara mer utvilad när man vaknar, reducerad smärta och stress, ökat lymfflöde, reducerad kronisk inflammation, skydd mot potentiellt skadlig strålning från elsystemet, högre energi
och mycket mer. Jordning kan enkelt sammanfattas som ett av de mest kraftfulla sätten att stärka kroppen och immunförsvaret på. För när vi är ojordade i vår bas är det svårt att hålla balansen i kontakten med jorden, naturen och allt levande eftersom vi inte står stabilt i vår grund. Jag har upplevt att det påverkar vår hälsa och mentala hälsa mer än vad vi anar. När vi jordar oss med Baschakrat stärker vi alltså vår hälsa och grundtrygghet i allt vi gör och upplever i livet.

Artikeln är skriven av Lena Thurner, som arbetar som coach inom lymfhälsa och lymfyoga. Lena är även örtterapeut och energy medicine terapeut. Vill du också skriva en artikel till vår plattform? Maila oss!

lymfhälsa - mystisk viktuppgång

"Jag har en lång erfarenhet av egna lymfatiska utmaningar som bilvit mycket bättre med åren tack vare mitt LYMF-program. Jag leder lymfyoga, coachning och kurser och kommer snart ut med en bok om lymfsystemet ur et holistiskt perspektiv. Jag är även grundare av Prahna." - Lena Thurner

Lenas Hemsida
Lenas I
nstagram

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras