Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Tre tips för en holistisk hälsosam livsstil

Holistic-health-wellness

Intresset för en holistisk livsstil ökar ständigt och fler människor söker efter vägar att leva mer hälsosamt. Det finns en djungel av olika synsätt på hur vi kan leva holistiskt och det kan vara svårt att hitta konkret vägledning. I denna artikel ger hälsovetaren Alva Brobakken tydliga och enkla tips på hur du kan skapa en holistisk hälsosam livsstil och slår hål på gamla rön och teorier. 

Här kommer tre holistiska tips för en hälsosammare livsstil:

1: Kosten: Vad ska du äta egentligen?

Det finns mängder av olika teorier inom nutrition och ”Vad man ska äta” och framför allt ”Vad man INTE ska äta”.  Jag vet precis hur förvirrande det är med ständiga påståenden om vad som är ”rätt och fel”. När jag sedan började studera olika former av hälsa på både universitetsnivå och den alternativa medicinen så insåg jag komplexiteten i frågan om vad som faktiskt är ”hälsosam mat”. Det är faktiskt ingen som har ett rakt svar som gäller alla människor om vad som är hälsosam mat. Vilket gör att det inte finns ”One diet that fits all”. Allt är beroende av livsstil, upplevt mående, genetik och miljö. För att veta vad du mår bra av så behöver du vara i kontakt med dig själv, din kropp och själ. Utifrån det kan du sedan känna in vad mår du bra av att äta. Vissa mår bra av att äta en vegansk kost, andra inte. Vissa mår bra av att dricka kaffe, andra inte alls. Dessa preferenser kan även fluktuera i takt med din livsstil, mående, miljö etc. Poängen med detta är att vi inte kan leta efter ett svar utanför oss själva. Vi kan samla på oss inspiration, kunskap och förståelse, men bara du kan veta vad du mår bra av. Lita på dig själv, alla svar finns inom dig. Din kropp talar oftare tydligare till dig än vad du tror. 

Tips: Fokusera på vad du kan lägga till i din kost i stället för vad du ska ta bort. Mat är kärlek, ge dig själv den kärleken och njut av att fylla din kropp med energi, liv och kraft

2: Rörelse: Hur rör du på dig? 

Även träning, eller rörelse som jag kallar det, finns det många olika teorier och rön kring. Min filosofi i frågan är att rörelse är magiskt på många olika sätt, men med det sagt är för lite, och även för mycket rörelse, ofta inte grundat i kärlek för kroppen. 

Ställ dig frågorna: 

Varför du (inte) rör på dig?

Är det en kärleksfull handling? 

Är din (icke) rörelse i harmoni med din kropp? 

Vad behöver du just nu

Dessa är viktiga frågor att ställa sig själv eftersom att det är lätt att rörelsen blir en prestation. En prestation vi piskar oss i eller en prestation så stor att vi inte ens orkar börja. Rörelsen får se olika ut i olika skeden i livet. I perioder kanske vi orkar röra på oss mer intensivt och mer frekvent medan i andra perioder är vi i behov av mer lugn. Men grunden bör alltid vara med kärlek för dig själv. Känn in vad du behöver just nu. Låt det vara precis som det är, och försök att inte göra det till en prestation. Skapa ett sätt att låta rörelsen flöda fritt i kropp och sinne. 

Tips: Rör på dig med kärlek för dig själv, bara det. Lyssna, känn in kroppen, du vet vad du behöver. Lita på det

3: Din sanning: Vad händer när du stannar upp? 

Våga stanna upp, låta de yttre tystas och se med en nyfikenhet vad som kommer upp. Vi lever i en tid med konstanta intryck, förväntningar och normer. Vi möts av oändligt med intryck varje dag och det kan lätt leda till att vi tappar bort oss själva och vår sanning. För att veta vad som är vår sanning måste vi våga lyssna inåt. Ställa oss frågor som kanske är jobbiga att ta i men som är oerhört viktiga för vårt välmående. Stanna upp, andas, skriv, känn, reflektera, prata. 

Du är hållen av så mycket kärlek. Ibland behöver vi öppna upp oss för att kunna lösa upp de blockeringar som håller oss tillbaka från att vara vårt sanna, mest autentiska jag.

Tips:

Box breathing: 

- Andas in 4 sek

- Håll andetaget 4 sek 

- Andas ut 4 sek 

- Håll i 4 sek 

Testa att börja varje morgon med att djupandas. Andas ner luften i lungorna och sedan ned så att magen åker ut. Andas sedan ut luften från magen och sedan lungorna. In genom näsan och ut genom munnen. 

Gör dessa några varv, du kanske börjar med 1 varv och en annan dag kanske du gör 10 minuter. Börja smått och se med ett nyfiket öga på vad som händer inom dig. 

Tacksamhetsdagbok. Testa att börja skriva på morgonen eller kvällen vad du är tacksam för idag. Detta verktyg är SÅ kraftfullt. Ge dig tiden att göra detta varje dag och känn hur tacksamheten och kärleken i dig flödar. 

Artikeln är skriven av Alva Brobakken, som är utbildad hälsovetare. Vill du också skriva en artikel till vår plattform? Maila oss!

 holistic health - wellness

"Mitt namn är Alva Brobakken, jag är utbildad hälsovetare med specialisering inom nutrition. Jag arbetar även som holistisk recept kreatör och mitt mission är att sprida kunskap och inspiration till människor att ta hand om sig, att hitta tillbaka till en kropp i harmoni och välmående." - Alva Brobakken

Alvas instagram 

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras