Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Högkänslighet och att känna andras energier

Högkänslighet och att känna andras energier

Är du någon som lätt påverkas av din omgivning? Som känner saker väldigt djupt, och som lätt blir överväldigad och behöver en stund för dig själv? Då kan du vara vad som kallas för en högkänslig person, eller HSP som det förkortas till. 

Högkänslighet är något som länge forskats väldigt lite på, men som under de senaste åren fått mer och mer uppmärksamhet. Ungefär 20 procent av jordens befolkning uppskattas vara högkänsliga, vilket betyder att de tar in och processar världen på ett lite djupare plan än andra. Att vara högkänslig innebär att man är särskilt medkännande, omtänksam, lättrörd, sårbar och empatisk. Detta medför att man ofta lägger märke till och plockar upp signaler från sin omgivning som många andra skulle förbise. 


En högkänslig persons hjärna fungerar annorlunda

En person som är högkänslig har ofta ett mer aktivt nervsystem, och hjärnan filtrerar inte bort yttre och inre stimuli på samma sätt som andra hjärnor. Den analyserar och processer varje litet intryck flera gånger om, och gör ofta kopplingar och liknelser mellan vad den upplever nu och andra händelser den varit med om. Detta resulterar i att en högkänslig persons hjärna utför mer kognitivt arbete under en dag jämfört med andra, vilket leder till att man lätt känner sig mer utmattad och överväldigad i slutet av dagen. 


Några korta tecken på att du är högkänslig

  • Du kan bryta ihop av en överväldigande uppgift på jobbet
  • Du tar "hangry" (hungrig + arg) till en ny nivå
  • Du hamnar lätt ur balans av för mycket ljud, lukter, kaffe, eller socker
  • En fin komplimang eller synen av en vacker solnedgång kan göra att du känner dig lycklig i dagar
  • Du har lätt för att läsa av hur andra personer mår

Att känna andras energier 

Som högkänslig är man mer medveten om sin omgivning och kan därför lätt känna av energin hos platser, djur och människor. Om du vill läsa mer om vad det är som gör att man kan känna av andras energier kan du göra det i vår artikel "Vad menar med energier?".

Om man är känslig för andra människors energi kan det ta sig i uttryck genom att man till exempel blir orolig utan att veta varför, helt plötsligt blir ledsen, eller får ont i någon kroppsdel. Detta betyder att man har tagit åt sig och absorberat en annan persons energi, och ett bra sätt att tänka om man plötsligt känner en känsla utan att veta varför, är att fråga sig själv “Är det här mitt?”. Om svaret på frågan är nej brukar känslorna ofta lätta och försvinna. 

Ytterligare ett tips för att inte ta åt sig lika mycket av omgivande energier är att visualisera sig själv som i en bubbla av ljus. Detta kan man göra om man befinner sig på högljudda platser med mycket folk, eller i andra stressiga miljöer. Man kan också använda sig av en annan teknik där man föreställer sig en “energisax” som klipper av bandet av energi mellan sig själv och personen man har umgåtts med. 


Högkänslighet är en gåva

Att vara högkänslig kommer med många fördelar och borde ses som en typ av superkraft. Som högkänslig vet man hur andra känner utan att behöva fråga, man är otroligt kreativ och förstående, samt har en fantastisk koppling till naturen och en stor intellektuell förmåga. Om du är högkänslig så ta tillvara på dina talanger och gåvor, och dela dem med världen.

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras