Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Fem tips till dig som vill utöva Ashtangayoga

ashtangayoga - yoga - mindfulness

Yogan har växt sig stor här i väst och med den, även flera olika typer av yogastilar. Ashtangayoga är en av de mest fysiskt krävande, men framförallt den mest strukturerade och disciplinerade formen av yoga, som renar både kropp, sinne och själ!

Ashtangayogans historia 

Ashtangayoga kommer ursprungligen från Hatha yoga, som är den fysiska delen av yogans sex grundpelare. Den utvecklades av Sri K Pattabhi Jois i Mysore, Indien under mitten av 1900-talet. På sanskrit, betyder Ashtanga åtta delar, vilket hänvisar till den åttafaldiga vägen i Yoga Sutras som utgör en viktigt text inom yogans filosofi och grund. 


Vad är det som lockar människor till Ashtangayoga?

Det som gör Ashtangayoga unik i jämförelse med andra yogaformer är att det är en satt serie. Du utför helt enkelt samma positioner, i samma ordning, varje gång du utövar Ashtangayoga. Det här ger dig stor möjlighet att utveckla och fördjupa din praktik med tiden.
När du utövar Ashtangayoga få du även möjlighet att jobba med tre grundstenar, så kallade Tristhana: andningen (Ujjayi), kroppslås (Bandhas) och blickfokus (Drishti). Dessa verktyg hjälper oss att landa rätt i positionerna, i kroppen och i nuet.


Vart börjar jag någonstans?

Det finns sex serier i Ashtangayogan. När du börjar utöva Ashtanga så börjar du med första serien. Det är okej att stanna här och fortsätta utöva samma serie i all oändlighet. Annars kan du, när du har blivit mer erfaren och lärt dig bemästra de olika positionerna i första serien, gå vidare till serie två. Den första serien kallas Yoga Chikitsa och har som fokus att rena och stärka vår fysiska kropp. Den andra serien kallas Nadi Shodana, som istället fokuserar på att balansera vårt nervsystem. Resterande fyra serierna kallas Sthira Bhaga och består av väldigt avancerade positioner.

Utförandet av första serien inleds med fem solhälsningar A och solhälsningar B. Här värmer vi upp kroppen inifrån och ut. Sedan kommer den stående sekvensen som övergår till den sittande sekvensen med många framåtfällningar samt twister. I dessa positionerna stannar vi i 5 andetag och mellan de sittande positionerna görs en vinyasa för att bibehålla cirkulationen i kroppen. Därefter kommer den avslutande sekvensen med fokus på bakåtböjningar, inversioner och såklart avslutas allt med savasana, vår viloposition. 

Mina bästa råd till dig som vill börja med Ashtangayoga

1. Ge det en ärlig chans. Då det är en satt serie kommer vi ganska snabbt in i rörelserna och det är då det magiska med Ashtangayogan infinner sig i kroppen. Så sluta inte efter första eller andra gången du testar det.

2. Lyssna på kroppen. Anpassa rörelserna efter din kropp. Säger kroppen åt dig att backa så gör det, kör inte över den, det kommer bara leda till skador. All will come with time.

3. Använd dina muskler. Om du har en tendens att översträcka din leder är det extra viktigt att tänka på att aktivera musklerna. Det är lätt att “hänga” i positionerna, men det tär på lederna och är inte hållbart i längden. Lyssna på instruktörens guidning. 

4. Sthira sukham asanam. På sanskrit översätts detta till “En position (Asana) ska vara stabil (Sthira), bekväm och följsam (Sukham)”. Alltså bör du aldrig gå djupare i en position än att du kan ha en intakt och kontrollerad andning, en stabil och stark kropp samt kunna stanna i positionen ett tag (ca 5-10 andetag) utan att rucka på din andning eller kroppskontroll.

5. Ha respekt för din lärare, men(Med risken att få många Ashtanga yogis mot mig nu.) Det ligger mycket stolthet och tradition i Ashtangayogan, på gott och ont. Du kan möta vissa lärare där allt ska ske i punkt och pricka på det traditionella sättet. Det är ett sätt att se på det, kanske passar det dig. Andra lärare har en mer ödmjuk syn på kroppen och yoga som praktik. De kommer lära ut Ashtanga på ett annorlunda sätt. Enligt mig, är inget rätt eller fel. Så lyssna på din lärare och om du inte resonerar med det hen lär ut, respektera honom/henne och leta vidare. Det finns en lärare för dig där ute.


Mina viktigaste lärdomar från Ashtangayogan

Yogan introducerade i mitt liv 2012 och jag har praktiserat just Ashtangayoga sedan 2016 Praktiken har gett mig en stark och hållbar kropp med tiden, men tyvärr också mycket skador innan jag lärde mig att faktiskt lyssna på kroppen. Eftersom vi utför samma positioner varje gång kan vi snabbt se en utveckling, men det gör också att det är lätt att pusha för hårt. Ashtangayogan är tyvärr känd för sin “skaderisk”. Jag har själv råkat ut för den på flera ställen i kroppen. Det är viktigt att ha respekt för denna yogaform, som är väldigt strikt och enligt mig är väldigt kopplad till vår maskulina energi. Då det är en satt serie, tuffa positioner och väldigt traditionell och med lite utrymme för “lekfullhet”. 

Men det som jag fullkomligt älskar med Ashtangayoga är att när du väl kan och känner igen rörelserna så blir det verkligen som meditation i rörelse. Den får mig att känna sån stark koppling till min kropp, min styrka och mina begränsningar. 
Tips! Vill du bjuda in din feminina energi i kontrast till Ashtangayogans maskulina energi? Prova att utföra en lekfull Vinyasa istället!


Fördelar med Ashtangayoga

Det finns många fördelar med denna yogaform, bara några av de är:
  • En starkare kropp
  • Vighet och flexibilitet
  • Lugnare sinne
  • Rensar kroppen från slaggprodukter
  • Ökad koncentrationsförmåga
  • Bättre sömn
  • Bättre syreupptagning och ökad blodcirkulation 
  • Ökad energi
  • Starkare immunförsvar
Artikeln är skriven av Josefin Söderby som är certifierad yogalärare! Vill du också skriva en artikel till plattformen? Maila oss! 

``Jag är certifierad yogalärare inom flera yogastilar, som Ashtangayoga, vinyasa yoga, yin yoga och mantra yoga. Yoga är något för alla, du behöver bara hitta din väg - jag anordnar workshop, erbjuder PT-yoga och undervisar flera pass i veckan i Stockholm. Jag driver även podden Landa på mattan (dock på paus för tillfället), men det finns 100 härliga avsnitt för dig som vill fördjupa dig inom yogans värld.´´ 
- Josefin Söderby

Josefins Instagram

För mer tips på hur du kan få in mer mindfulness i vardagen läs denna artikel!

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras